Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform. Gjennom tusener av år med erfaringer og moderne medisinsk forskning har vist seg å være en effektiv behandlingsmetode. Det er registrert svært få bivirkninger. Kroniske smertetilstander som spenningshodepine, migrene og muskel- og skjelettplager samt generelle kropps smerter kan behandles og lindres. Denne behandlingen  brukes også blant annet til behandling av allergier, fordøyelsesplager, menopause-overgangs alder, fertilitet samt smertelindring ved bekkenløsning og fødsel.

Faget har gjennom årene utviklet seg og i dag brukes det også strøm på nålene. Dette for å øke effekten på behandling. Vår akupunktør og Fysioterapeut Lars Børke, bruker denne metoden ofte på idrettsutøvere med muskulære plager.

I Trondheim er det mange som tilbyr akupunktur, men bare et fåtall som har en lengre utdannelse. Her kan du finne kvalifiserte utøvere.

Lars Børke

Lars har sin utdannelse fra Fysioterapiskolen i Berlin, og ble uteksaminert i 1995. Han har siden da jobbet i Trondheim kommune og flere fysikalske institutter. I 2000 var han ferdig med sin 3-årige utdannelse fra Akupunkturhøgskolen i Oslo. Akupunktur har fra den tiden vært en stor del av hans praksis. Han startet K5 i 2007 og fungerer i dag som daglig leder.

Lars har jobbet mye med idrettsutøvere de siste årene, og har siden 2012 vært Medisinsk ansvarlig i Trondheim Friidrett.

Lars fungerer også som HMS-rådgiver og kursholder for bedriftshelsetjenesten: -Stressmestring, Samtaleteknikk, HMS kurs-For ledere, Arbeidsmiljø-Nærvær for ledere og  ansatte.

Lars har gjennom sin utdannelse og arbeidserfaring fra forsvaret og de 9 siste årene i K5, skaffet seg formel lederkompetanse og erfaring, og har sammen med psykolog Erlend Rensvik utviklet HMS-kurs for ledere, som han sammen med Rensvik holder for K5

Børke arbeider med, og har deltatt i utviklingen av «K5 Nærværsundersøkelsen», en systematisk kartlegging av faktorer som fremmer arbeidsnærvær i virksomheter knyttet til K5 Bedriftshelsetjeneste. Undersøkelsen har vært brukt i en rekke større og mindre virksomheter i Sør-Trøndelag siste 3 år.

Han har hos flere av K5 sine kunder deltatt i gjennomføringen av arbeidsmiljø undersøkelsen, og oppfølging gjennom planmessige møter og samlinger i etterkant av dette. Han har ansvaret sammen med Rensvik for å rykke ut ved krisesituasjoner hos ansatte ved K5 medlemsbedrifter.

Ved K5 har han ansvar for bedriftens utvikling av styrings og logistikk systemer og oppfølging av HMS-veilederne i bedriften. Han har ansvar for K5 sin interne utviklingsplan for kursing av ansatte.

Børke er kontaktperson for enkelte av K5s virksomheter og har ansvaret for gjennomføring av støtte til medarbeidersamtaler/utviklingssamtaler, samt støtte og samarbeid med leder i vanskelige eller konfliktfylte personalsaker.

Han har også ansvar for oppfølging og evaluering av virksomhetenes lovpålagte HMS-områder, da blant annet ved systematisk bruk av K5 BHTs HMS-perm, og oppfølging av virksomhetenes risikovurdering, handlingsplaner, vernerunder, periodeplaner og annen oppfølging av virksomhetene til K5 innenfor systematisk HMS-arbeid.

Akupunktur er en svært trygg behandlingsform. Den har få bivirkninger når den utføres av godt utdannede behandlere som praktiserer etter trygge og solide standarder. Under og etter behandling opplever noen pasienter trøtthet. Noen kan oppleve økt energi og livsglede. Andre følelser kan også dukke opp – og er helt naturlig. Noen pasienter kan få en svak prikkende eller en nummen følelse der nålene sitter. Du kan oppleve ømhet rundt stikket etter behandling.

Kontraindikasjoner kan være: tidlig svangerskap, bløder sykdom, perforering med nåler i ødematøst vev.

Under første akupunkturbehandling blir det foretatt et grundig intervju som gir akupunktøren et grunnlag for å stille diagnose. De opplysningene som kommer frem blir ført i en elektronisk journal. Akupunkturforeningens medlemmer plikter å behandle helse- og personopplysninger på en forsvarlig måte og i overensstemmelse med gjeldende lover og forskrifter. Under intervjuet stilles det spørsmål om plager og symptomer. Akupunktøren er interessert i hvor lenge du har hatt plagene, hva som forverrer eller lindrer dem, osv. I tillegg ser akupunktøren på tungen og tar pulsen.

Diagnosen er utgangspunktet for akupunktørens valg av akupunkturpunkter og hvordan disse skal stimuleres. Målet med en slik diagnostisering er å finne årsaken til plagene slik at hver pasient får en individuell tilpasset behandling. Dette er viktig ettersom de samme sykdommer og symptomer kan ha forskjellige årsaker ut fra tradisjonell kinesisk medisin.

I akupunkturbehandlingen brukes svært tynne sterile engangsnåler som stikkes inn i spesielle punkter som finnes spredt i et system over hele kroppen. Vi har i underkant av 500 slike akupunkturpunkter som sitter på kroppens fjorten energibaner (meridianer). Det er viktig at nålene stikkes inn på riktig måte – dvs. at innstikkets retning og dybde er av stor betydning. Nålene kan stå urørt under behandlingen, men like vanlig er det at nålene blir manipulert med fingrene, varmet opp med moxa eller stimulert med strøm. Nålene står vanligvis inne i 20-40 minutter. Antall nåler som benyttes under en behandling kan variere. Antall behandlinger er avhengig av hva slags problem som behandles i tillegg til plagenes varighet.

Noen vil kanskje svare ja, men langt de fleste vil si at akupunktur ikke er vondt. Mange blir overrasket over hvor lite smertefullt det er å få nåler. Litt ubehag vil nok de fleste kjenne, men langt de fleste vil bare kjenne et lite stikk når nålen stikkes gjennom huden. Når nålen er satt skal den beveges for å komme i riktig stilling. Når nålen er riktig plassert i akupunkturpunktet skal pasienten kjenne et press eller en litt dump følelse i området der nålen står.

Les mer her.

AMD er en øyesykdom som medfører varig skade i skarpsynområdet (makula). På folkemunne blir sykdommen ofte kalt forkalkning i øyet eller skarpsynsvekkelse. Vi skiller mellom tørr og våt AMD. Verken tørr eller våt AMD kan kureres, men våt AMD kan behandles. Behandlingen gjør at de aller fleste beholder synet de har, og de fleste som ikke har fått varige skader på netthinnen, vil også få bedre syn. Våt AMD innebærer for de fleste behandling med jevne mellomrom livet ut.

Kilde: Oslo universitetssykehus