Logg inn

For innlogging til ditt verktøy.
 
Brukernavn
Passord
 

Nyheter på RSS

Du kan abonnere på våre
nyheter som RSS-feed.
 

Søk på våre sider

Søk på våre sider etter
relevant informasjon.
 
Søketekst
 
 
  Klinikk 5 Forsiden   Kontakt og timebestilling Klinikk 5
 

[Undermeny]

 

Krystallsyken (BPPV) - diagnose, behandling og egenbehandling - Klinikk 5

Hvordan behandle krystallsyken?   Klinikk 5 på facebook

Balanseorganet sitter i labyrinten i det indre øret. I labyrinten finnes sanseorganer som inneholder otolitter. Dette steiner (kalkkrystaller) som sitter på en membran. Hvis otolittene løsner fra membranen, vil de kunne flytte seg omkring inne i labyrinten og irritere balanseorganet når du beveger hodet. Dette skjer særlig når de havner i den delen av labyrinten som kalles buegangene.

 

Krystallsyke er en vanlig årsak til svimmelhet, og er en plage som skyldes problemer i det indre øret. Omtrent 20% av all svimmelhet skyldes krystallsyke. Mens krystallsyken kan forekomme hos barn (Uneri og Turkdogan, 2003), er den generelle regelen at jo eldre du er, jo mer sannsynlig er det at din svimmelhet skyldes krystallsyke. Om lag 50% av all svimmelhet hos eldre mennesker skyldes krystallsyke. I en studie ble 9% av beboere på eldresenter funnet å ha udiagnostisert krystallsyke (Oghalai et al., 2000).  BPPV får ofte merkelappen "virus på balansenerven", selv om den ofte ikke skyldes noe virus.
 

Inspirasjon og referanser til denne oversiktisartikkelen er hentet fra Dr, Hein sin glimrende hjemmeside omkring svimmelhet og balanse.

Symptomene på krystallsyken inkluderer svimmelhet eller vertigo, ubalanse, og kvalme. Aktiviteter som fremkaller symptomene vil variere person til person, men symptomene er nesten alltid utløst av en endring av posisjon av hodet med hensyn til tyngdekraften. Det å komme seg ut av sengen eller rulle over i sengen er ofte bevegelser som fremkaller den kjente svimmelheten. Fordi folk med krystallsyke ofte føler seg svimmel og ustø når de tipper hodet tilbake for å se opp, kaller enkelte fagmiljøer BPPV "øverste hylle svimmelhet." Kvinner med BPPV kan oppleve at bruk av sjampo boller i frisørsalonger fremkaller symptomer. Et periodisk mønster er vanlig. Krystallsyken kan være til stede for noen uker, så stopper den, for deretter å komme tilbake igjen.

 
Hva kommer krystallsyken av?
Timebestilling Klinikk 5

Den vanligste årsaken til krystallsyke hos mennesker under 50 år er hodeskade. Hodeskaden trenger ikke være voldsom eller direkte - selv folk som har vært utsatt for milde nakkeslengskader har en betydelig forekomst av BPPV (Dispenza et al, 2011). Det er også funnet en sterk sammenheng med migrene (Ishiyama et al, 2000). Hos eldre mennesker, er den vanligste årsaken degenerasjon av vestibulærsystemet i det indre øret. BPPV blir mye mer vanlig med økende alder (Froeling et al, 1991). Virus som påvirker øret slik at de forårsaker vestibulær nevritt og Ménières sykdom er vesentlige årsaker. Av og til kan kirurgi fremkalle krystallsyke, inkludert tannkirurgi, der årsaken er ansett som en kombinasjon av en langvarig periode med liggende posisjonering, og eventuelt en skade når operasjonen er i det indre øret (Atacan et al 2001). Mens sjelden, er krystallsyke også vanlig hos personer som har vært behandlet med ototoksiske medisiner som gentamicin (Black et al, 2004). I halvparten av alle tilfeller, er BPPV det som kalles "idiopatisk", som betyr at det oppstår uten kjent årsak.

Les også: Hva er stress? 
Hvordan stilles diagnosen krystallsyke (BPPV) ?
   
Dix Hallpike test 
  Dix-Hallpike test
   

En lege eller annet spesialtrenet helsepersonell som for eksempel fysioterapeuter kan stille diagnosen basert på historie, funn på fysisk undersøkelse, og eventuelt basert på resultatene av vestibulære og auditive tester. Ofte kan diagnosen stilles med historie og fysisk undersøkelse alene. Animasjonen til høyre viser Dix-Hallpike test. I denne testen, er en person brakt fra sittende til liggende stilling, med hodet dreid 45 grader til siden og ca. 20 grader bakover.

 
   
nystagmus
BPPV nystagmus  

En positiv Dix-Hallpike test består av et utbrudd av nystagmus (øynene hopper). Øynene hopper oppover samt vrir seg slik at den øverste delen av øyet hopper ned mot siden. Se film til venstre av BPPV nystagmus. Testen kan gjøres mer følsom ved at pasienten benytter spesialbriller. Mange leger som spesialiserer seg i å se pasienter som lider av svimmelhet, som øre-nese-hals spesialister har disse på kontoret sitt.

 

 

Med hensyn til historien, er et nøkkelelement at svimmelhet utløses av å ligge, eller av å rulle over og rundt i sengen. De fleste andre plager som har posisjonell svimmelhet som hovedelement blir værre i stående stilling og ikke liggende (f.eks ortostatisk hypotensjon). Det er noen sjeldne tilstander som har symptomer som ligner BPPV. Pasienter med visse typer sentral vertigo som for eksempel spinocerebellar ataxias kan ha "senge snurr" og foretrekker å sove støttet opp i sengen (Jen et al, 1998). Disse forholdene kan generelt bli oppdaget på en nøye nevrologisk undersøkelse og er også vanligvis ledsaget av en familie historie med andre personer som har lignende symptomer.
 
Les også: 10 ting du kanskje ikke vet om smerte

Electronystagmography (ENG) testing kan være nødvendig for å se etter den karakteristiske nystagmus (hoppende øyne) indusert av Dix-Hallpike test (se video over). Det har blitt hevdet at BPPV ledsaget av ensidig lateral kanal lammelse antyder en vaskulær etiologi (Kim et al, 1999). For å få diagnosen BPPV ved laboratorieprøver, er det viktig å ha ENG test gjort ved et laboratorium som kan måle vertikale øyebevegelser. En MRI skanning vil bli utført hvis et hjerneslag eller hjernesvulst er mistenkt. I andre fagmiljøer tas MRI rutinemessig. "Roterende stol testen" kan brukes til vanskelige diagnostiske tilfeller. Det er mulig, men mindre vanlig (5%) å ha BPPV i begge ørene (bilateral BPPV). 

 
Hvordan behandles krystallsyke?
Det er flere metoder som kan benyttes: (1) Smøre seg med tålmodighet og vente til det forsvinner av seg selv, (2) klinisk behandling, (3) hjemme behandling og en svært sjelden gang (4) kirurgisk behandling (denne artikkelen beskriver ikke metode 4).
 
 
(1) Ingen aktiv behandling (vent og se)
Hvis du velger å vente det ut, kan visse modifikasjoner i dine daglige aktiviteter være nødvendig for å takle svimmelhet din. Bruk to eller flere puter om natten. Unngå å sove på det "dårlige" siden. Om morgenen, stå opp sakte og sitt på sengekanten i et minutt. Unngå å bøye deg ned for å plukke opp ting, begrens bakoverbøying av hodet, når du skal hente noe ut av et skap. Vær forsiktig når du er til tannlegen, skjønnhetssalongen når du lener deg tilbake for å få vasket håret, når du deltar i idrettsaktiviteter og når du ligger flatt på ryggen.
 
BPPV er ofte blitt beskrevet som "selvbegrensende" fordi symptomene ofte avtar eller forsvinner innen 2 måneder etter utbruddet (Imai et al, 2005). BPPV er ikke livstruende, og det kan være et alternativ å bare holde ut og vente til det regulerer seg selv.
 
Symptomene har tendens til å vokse og avta. Sjøsyketabletter er ofte nyttig å kontrollere kvalme i forbindelse med BPPV men er ellers sjelden gunstig.
 
Krystallsyke kan desverre vedvare  mye lengre enn 2 måneder, etter vår erfaring, er det bedre å prøve å behandle den aktivt og bli ferdig med det enn å ta ventetiden / se an utviklingen. krystallsyke behandling
 

(2) Klinisk behandling av krystallsyke: epley, seamont og barbeque manøver

 

Epleys manøver for krystallsyken i bakre buegang (ca. 80% av alle tilfeller) og for krystallsyken i fremre buegang (5
 

Det er tre ulike behandlinger av BPPV som vanligvis utføres på terapeutens eller legens kontor. Alle behandlingene kan være svært effektive om benyttet i riktige tilfeller, med omtrent 80% suksessrate, (Herdman et al, 1993; Helminski et al, 2010).

Behandlingsmanøvrene, oppkalt etter deres oppfinnere, er laget for å flytte rusk eller "øre stein" ut av den følsomme delen av øret (kanalen) til en mindre følsom plassering. Hver manøver tar ca 15 minutter å fullføre. Semont manøver (også kalt "den frigjørende manøver") og innebærer en prosedyre der klienten raskt flyttes fra å ligge på den ene siden over til å ligge på den andre (Levrat et al, 2003). Det er en rask manøver som for øyeblikket ikke er favorisert i flere fagmiljøer, men er 90% effektiv etter 4 behandlinger.

 

 

Seamont manøver
 

Epleys manøver kalles også "partikkel flytting" eller "kanal reposisjonering prosedyre". Den ble oppfunnet av Dr. John Epley, og du kan se video ovenfor. Manøvren innebærer sekvensiell bevegelse av hodet i fire posisjoner, hver posisjon holdes i rundt 30 sekunder. Tilbakefall av krystallsyken etter disse manøvrene er om lag 30 prosent i løpet av ett år, og i noen tilfeller er en ny behandling nødvendig.

Når du utfører Epleys manøver, anbefales forsiktighet og det følges nøye med etter nevrologiske symptomer (som for eksempel svakhet, nummenhet og synsforstyrrelser). Av og til er slike symptomer forårsaket av kompresjon av de vertebrale arteriene (Sakaguchi et al, 2003), og hvis symptomene vedvarer i lang tid, kan et slag forekomme. Hvis øvelsene blir utført uten medisinsk tilsyn, anbefaler vi å stoppe øvelsene og konsultere kyndig helsepersonell. Hvis øvelsene blir veiledet, gitt at diagnosen BPPV er sikkert etablert vil det i de fleste tilfeller bli endret slik at stillingene blir nådd med kroppsbevegelser snarere enn hodebevegelser.

 

Barbeque manøver eller rulle

Krystallsyken i midtre buegang (ca. 10% av alle tilfeller) behandles med barbeque manøver eller rulle (video til høyre viser barbeque manøver for høyre side). I tillegg har vi en modifisert manøver for de fremre buegangene hvor man bruker vippebrett for å komme helt bak i 80-90° bakoverbøyd nakke og kropp. Hodepine, nakkesmerter, ansiktssmerter i tillegg til svimmelhet (gyngende/karusell) kan erfaringsmessig tyde mer på fremre buegang (Fritzen, 2012).  

 
Se også: 23,5 time: Hva er er den aller beste tingen du kan gjøre for din helse?
 

Etter en av disse manøvrene, bør du være forberedt på å følge instruksjonene nedenfor, som er rettet mot å redusere sjansen for at rusk kan falle tilbake i de følsomme buegangene i øret.

Tips og råd etter at Epley, Semont eller barbeque manøvrerene er gjennomført på klinikken (OBS! Diskuter disse punktene med din lege eller tarapeut, de er kun veiledende og i flere tilfeller kan de mest omfattende tiltakene sløyfes) 

  1. Vent i 10 minutter etter manøveren før du går hjem. Dette for å unngå korte anfall av svimmelhet umiddelbart etter manøveren. Ikke kjør hjem selv.
  2. Sov litt tilbakelent neste natt. Dette kan bidra til at otolittene lettere festes i korrekt posisjon i balanseapparatet. Dette betyr å sove med hodet halvveis mellom å være flat og oppreist (45 graders vinkel). Dette gjøres enklest ved hjelp av en hvilestol eller ved å bruke puter arrangert på en sofa. I løpet av dagen, kan du prøve å holde hodet loddrett. Du må ikke gå til frisøren eller tannlegen. Ingen trening som krever hodebevegelser. Når menn barberer seg under haken, bør de bøye kroppen sin frem for å holde hodet loddrett. Hvis øyedråper er nødvendig, prøv å dryppe dem inn uten å vippe hodet bakover. Noen forfattere foreslår at ingen spesielle liggestillinger er nødvendig (Cohen, 2004; Massoud og Irland, 1996). Vi, som andre, tror at det har en verdi (Cakir et al, 2006).
  3. Unngå å ligge på syk side i 48 timer.
  4. For minst én uke, unngå så godt som mulig kjente hode posisjoner eller brå bevegelser som du har erfaring med at kan bringe krystallsyken tilbake igjen.
  • Bruk to puter når du sover.
  • Unngå å sove på den "dårlige" siden.
  • Ikke vipp hodet langt opp eller langt ned.
  • Ikke begynn å gjøre Brandt-Daroff øvelser umiddelbart eller to dager etter Epley eller Semont manøver, med mindre annet er spesifikt angitt av helsepersonell.

 

 
Hvilken evidens har vi på at epley, seamont eller barbeque manøvrene faktisk virker?

Det er gjennomført flere kontrollerte studier. I et stort studie var median responsen hos behandlede pasienter 81%, og 37% i placebo eller i den ikke behandlede gruppen. En metanalyse publisert i 2010 indikerer at det er svært god dokumentasjon på at Epleys manøver (CRP) er effektiv (Helminski et al, 2010).

 
Hva om manøvrene ikke virker, eller svimmelheten kommer tilbake?
 
Hva om behandlingen mot krystallsyke ikke virker?

De kliniske manøvrerene er effektive i ca 80% av tillfellene der krystallsyke diagnosen er sikker. Hvis du er blant de resterende 20 prosent, kan terapeuten eller legen din ønske at du fortsetter med en hjemmeversjon av Epley manøveren, som beskrevet nedenfor. Hvis en manøver fungerer i klinikken, men symptomene kommer tilbake, eller om responsen bare er delvis (ca 40% av tilfellene i henhold til Smouha, 1997), kan en annen versjon av manøveren forsøkes. Når alle manøvrer er utprøvd, og diagnosen er sikker, og om symptomene fortsatt er uutholdelig, kan kirurgisk behandling (posterior kanal plugging) i enkelte spesialistmiljøer eventuelt bli tilbudt.

Krystallsyke kommer desverre ofte tilbake. Omtrent 1/3 av pasientene får tilbakefall det første året etter behandling, og i løpet av en femårspersiode etter behandling får omtrent halvparten av alle pasienter tilbakefall (Nunez et al, 2000; Sakaida et al, 2003). Hvis BPPV gjentar seg, er det ofte effektivt å forsøke manøvrene beskrevet ovenfor på nytt. Daglig bruk av hjemmeøvelser over tid kan være smart, men flere studier konkluderer desverre med at det ikke hindrer plagen i å returnere (Helminski og Hain, 2008).

I enkelte tilfeller kan posisjonell vertigo bli eliminert, men ubalansen vedvarer. Dette kan ha sammenheng med utricular skade (Hong et al, 2008). I disse tilfellene kan det være fornuftig å foreta spesiell vestibulær rehabilitering, da det fortsatt kan være behov for å kompensere for en endret utricular masse eller en del av vedvarende svimmelhet som kan være forårsaket av cupulolithiasis. Konvensjonell vestibulær rehabilitering kan ha noe effekt, selv uten spesifikke øvelser (Angeli, Hawley et al 2003).

 

Hjemme behandling av krystallsyke 
 
 

Hjemmeversjon med instruksjon av Epleys manøver
 

Versjonen av Epleys manøver som vist til høyre har vist meget god effekt og kan gjøres hjemme (Radke et al, 1999; Furman og Hain, 2004). Den har effekt i 95% av tilfellene, men er mer krevende enn behandlingen på klinikken. Vi anbefaler ofte hjemme-Epley til våre pasienter som har en klar diagnose. Denne prosedyren ser ut til å være enda mer effektivt enn den kliniske versjonen, kanskje fordi det gjentas hyppigere. Disse øvelsene kan også ta lengre tid enn den kliniske versjonen av  manøvren - responsrprosenten på en uke er bare ca 25% (Radke et al, 1999). Denne øvelsen utføres i tre sett per dag i to uker. I hvert sett, utføreres manøveren fem ganger.

  • Når du utfører Epleys manøver hjemme, anbefales forsiktighet, og kjenn etter potensielle nevrologiske symptomer (dvs. svakhet, nummenhet, synsforstyrrelser bortsett fra vertigo). Dette er sjelden, men skal tas alvorlig om det oppstår. Av og til kan slike symptomer være forårsaket av kompresjon av vertebrale arteriene (Sakaguchi et al, 2003). I denne situasjonen anbefaler vi å stoppe med øvelsen og kontakte fastlegen.

En holder seg i hver av de liggende posisjonene i 30 sekunder, og i den sittende oppreiste stillingen i 1 minutt. Dermed tar en syklus 2 1/2 minutter. Vanligvis gjennomføres tre sykluser rett før du sovner. Det er bedre å gjøre dem om kvelden enn om morgenen eller midt på dagen om man blir svimmel etter øvelsene, så det eventuelt kan løse seg mens man sover. Husk å få etablert hvilket øre plagen din sitter i før du begynner med hjemmeøvelsene!

Det er desverre flere problemer med "gjør det selv" metoden. Dersom diagnosen BPPV ikke er blitt bekreftet, kan man i værste fall feilbehandle en annen tilstand (for eksempel en hjernesvulst eller hjerneslag) med posisjonelle øvelser - dette er lite sannsynlig å være vellykket og kan forsinke riktig behandling. Et annet problem er at hjemme-Epley krever kunnskap om "dårlige" side. Noen ganger kan dette være vanskelig å etablere. Komplikasjoner som konvertering til en annen kanal kan oppstå i løpet av Epley manøveren. Etter vår mening er det tryggere å la helsepersonell utføre eller overvåke den første Epley behandlingen. Dette er ikke ment som skremselspropaganda, men: Better safe than sorry!

Er svimmelhet et tema som fenger så anbefaler vi på det varmeste pdf boka "Svimmelhet - Diagnostikk og behandling" skrevet av Fredrik K. Goplen ved Kompetansesenter for vestibulære sykdommer, Haukeland Universitetssykehus. 

 
 

 


Psykolog Fysioterapeut Akupunktur Osteopat Trykkbølge Innleggssåler Blogg Forskning HMS


Klinikk 5 Fjordgt.5 7010 Trondheim Tlf. 47 87 96 00 postklinikk5.no
Powered by web2net